همراه با صادرکنندگان(3)
بانک توسعه صادرات ایران 34 ساله شد
بانک توسعه صادرات ایران، تنها بانک تخصصی کشور در حوزه تجارت بینالملل ۱۹ تیرماه ۱۳۷۰ با هدف حمایت از صادرکنندگان، تأمین مالی بنگاههای صادراتمحور و گسترش روابط بانکی بینالمللی تاسیس شد.

امروز این بانک تخصصی در حالی 34 ساله شد که جایگاهی معتبر در میان فعالان اقتصادی و صادرکنندگان کشور به دست آورده است. آمارها نیز نشاندهنده عملکرد موفق بانک و نقشآفرینی مؤثر آن در توسعه صادرات غیرنفتی کشور است.
تأمین مالی صنایع بالادستی و صادراتمحور نظیر پتروشیمی، فولاد، صنایع معدنی، خودروسازی و قطعهسازی، صنایع پیشرفته دارویی و بیوتکنولوژی، صنعت برق، تجهیزات نیروگاهی و فناوریهای نوین از اولویتهای اصلی بانک توسعه صادرات ایران در طی بیش از سه دهه فعالیت بوده است.
در سالهای اخیر رویکرد حمایتی بانک شتاب بیشتری یافته؛ بهطوریکه در دو سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳، مجموع تسهیلات اعطایی بانک به ۸۳ هزار میلیارد تومان رسید که بیش از دو برابر مجموع تسهیلات پرداختی در ۳۲ سال گذشته (۷۷ هزار میلیارد تومان) بوده است. بدون تردید این رشد ۱۱۴ درصدی، حاصل سیاستهای اعتباری هدفمند و بهرهگیری از دانش روز بانکداری متناسب با شرایط اقتصادی کشور است.
ارائه خدمات جامع تخصصی در قالب طرح "الماسان"
بانک توسعه صادرات ایران با طراحی بسته خدماتی «طرح الماسان»، مجموعهای جامع از خدمات بانکی شامل تسهیلات ارزی و ریالی، صدور ضمانتنامه، پوششهای اعتباری و تسهیل در گشایش اعتبارات اسنادی را به صورت یکپارچه و متناسب با نیاز مشتریان ارائه میدهد. ماهیت انعطافپذیر این بسته خدمتی، زمینهساز ایجاد بستری مطمئن برای حضور رقابتی و پایدار صنایع کشور در بازارهای بینالمللی است.
سهم ۹۵ درصدی بانک توسعه صادرات از میان صادرکنندگان نمونه کشوری از زمان تأسیس تاکنون، نشانگر موفقیت آن در تخصیص منابع و تحقق مأموریت توسعهای است.
تأمین مالی پروژههای راهبردی با نگاه صادراتمحور
تاکنون تأمین مالی بیش از ۳۰۰ پروژه ملی، بزرگ و صادراتی به ارزش بالغ بر ۱۵ میلیارد دلار در داخل و خارج کشور از جمله اقدامات بانک توسعه صادرات ایران است. این پروژهها، حوزههایی چون صنایع پتروشیمی، توسعه بنادر، انتقال برق، نفت و گاز، کشتیرانی، فولاد، حملونقل شهری، معدن و صنایع غذایی را در بر میگیرند.
این بانک در دو سال اخیر، با تمرکز بر توسعه زنجیره ارزش صادراتی و استفاده از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی، به نقویت حمایت از صنایعی با مزیت رقابتی جهانی پرداخته است.
از مجموع تسهیلات پرداختی بانک در سال ۱۴۰۳، ۵۶ درصد به بخش صنعت، ۲۸ درصد به کشاورزی و صنایع تبدیلی و ۱۴ درصد به پتروشیمی اختصاص یافته است.
همچنین مانده تسهیلات بانک تا پایان سال ۱۴۰۳ به تفکیک حوزههای اقتصادی به شرح زیر بوده است:
پتروشیمی: ۵۲ درصد (۱۳۵ هزار میلیارد تومان)
خدمات فنی و مهندسی و سرمایهگذاری: ۲۱ درصد (۵۳ هزار میلیارد تومان)
صنعت و معدن: ۱۹ درصد (۵۰ هزار میلیارد تومان)
کشاورزی: ۷ درصد (۱۹ هزار میلیارد تومان)
پشتیبانی هدفمند بانک توسعه صادرات ایران از بنگاههای کوچک و متوسط
بانک توسعه صادرات ایران در کنار حمایت از صنایع بزرگ به عنوان زیربنای اصلی و پیش نیاز توسعه صنایع کوچک، توجه ویژه ای به بنگاه های کوچک و متوسط داشته و به دنبال توسعه زیرساخت ها برای تامین مالی زنجیره تولید به منظور حمایت از سرمایه گذاری در بخش تولید است. بنگاههای کوچک و متوسط به عنوان موتور محرک رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال، نیازمند حمایتهای مالی و تخصصی هستند. بانک توسعه صادرات ایران طی سالهای اخیر به منظور توسعه صادرات غیرنفتی، تمرکز ویژهای بر حمایت از این شرکت ها داشته و با ارائه تسهیلات متنوع، ابزارهای بانکی نوین و خدمات مشاورهای، زمینه مناسبی برای توانمندسازی این بخش از اقتصاد فراهم کرده است.
تسهیلات پرداختی بانک توسعه صادرات ایران به بنگاههای کوچک و متوسط در سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۸۲ درصدی داشته که این موضوع نشاندهنده تعهد عملی بانک به تقویت زیرساختهای اشتغالزا و نوآور است. بهطور مشخص، حجم تسهیلات اعطایی به SME از 18 هزار و 170 میلیارد ریال در سال ۱۳۹۹ به 83 هزار و 403 میلیارد ریال در سال ۱۴۰۳ افزایش یافته است. این رشد خیره کننده، بیانگر نقش حمایتی بانک در تقویت تولیدات صادراتگراست.
این بانک در مسیر حمایت از شرکتهای کوچک و متوسط، فعالیت خود را بر محور های اصلی همچون ارائه خطوط اعتباری ارزی، صدور ضمانتنامههای صادراتی، خدمات مشاوره تخصصی برای تسهیل دسترسی به منابع بینالمللی و توسعه بازار متمرکز کرده است.
برنامهها و دستاوردهای راهبردی
از جمله برنامههای کلیدی بانک توسعه صادرات ایران میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
حمایت هدفمند از خوشههای صنعتی صادراتمحور
اجرای تأمین مالی زنجیرهای (SCF) در صنایع فولاد، سیمان، پتروشیمی و دارو
همکاری با صندوق توسعه ملی جهت تأمین مالی پروژههای زیرساختی و صنعتی
ارائه خدمات مشاوره صادراتی و مدیریت ریسک به صادرکنندگان
این رویکردها به ویژه در دو سال اخیر، منجر به بهبود شاخصهای عملکردی بانک از جمله افزایش سرمایه، صفر شدن زیان انباشته، ایجاد سود انباشته، ارتقای نسبت کفایت سرمایه، رشد سودآوری، افزایش تسهیلات اعطایی و گسترش شبکه کارگزاری شده است.
دستاوردهای ملی و بینالمللی
از جمله افتخارات و موفقیتهای بانک توسعه صادرات ایران در سالهای اخیر، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رتبه نخست بهرهوری کل عوامل در همایش رتبهبندی ۱۰۰ شرکت برتر کشور
انتخاب بهعنوان بانک برتر در جشنواره شهید رجایی وزارت امور اقتصادی و دارایی
دریافت لوح تقدیر بهسبب عملکرد در حوزه دانشبنیان در اجلاس پیشگامان زیستبوم
دریافت لوح افتخار در حمایت از صنایع کوچک و متوسط در اجلاس ادفیاپ عمان
کسب رتبه برتر بهرهوری از سوی سازمان ملی بهره وری
نگاه آیندهمحور، فناورانه و توسعهگرا
بانک توسعه صادرات ایران بانگاهی راهبردی به آینده و تمرکز ویژه بر تحول دیجیتال، گامهای مؤثری در مسیر حمایت از صنایع دانشبنیان و صادرات خدمات فنی و مهندسی برداشته است. این رویکرد فناورانه، بهویژه در راستای توسعه زیرساختهای نوین مالی و ارائه خدمات نوآورانه بانکی، نقش کلیدی در پشتیبانی از نسل جدید صنایع کشور ایفا میکند.
در طول ۳۴ سال فعالیت مستمر، این بانک همواره نقش بیبدیلی در تقویت بنیانهای صنعتی کشور و توانمندسازی صنایع پیشران، بهویژه در دوران دشوار تحریمها و تلاطمهای اقتصادی، داشته است. رویکرد توسعهمحور بانک توسعه صادرات ایران، در کنار تعهد به شفافیت، سلامت اداری و پاسخگویی، باعث شده تا این نهاد مالی به یکی از ارکان اعتمادساز در میان فعالان حوزه تولید و صادرات غیرنفتی بدل شود.
ارسال نظر