به گزارش اکونا پرس،

سید حمید حسینی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، با تحلیل دلایل جهش‌های اخیر نرخ ارز در بازار آزاد، تأکید می‌کند که این نوسانات نه بر پایه یک عامل، بلکه از ترکیبی از متغیرهای بنیادی، محدودیت‌های درآمدی دولت و شرایط روانی ناشی از تحولات سیاسی و منطقه‌ای شکل گرفته است. او می‌گوید ارز نیز مانند هر کالای دیگری تابع عرضه و تقاضاست، اما برخلاف بسیاری از کالاها، ماهیتی سیاسی دارد و به‌شدت از شرایط ژئوپلیتیک، رشد اقتصادی و میزان دسترسی دولت به درآمدهای ارزی تأثیر می‌پذیرد.

حسینی با اشاره به کاهش درآمدهای ارزی دولت طی دو ماه گذشته می‌گوید: «در شرایطی که منابع ارزی دولت با اخلال مواجه می‌شود، مدیریت شناور نرخ ارز عملاً امکان‌پذیر نیست.» به گفته او، وجود نگرانی‌های امنیتی و تداوم سایه جنگ بر منطقه، فضای روانی بازار را ملتهب کرده است. همین مسئله موجب خروج بخشی از سرمایه از کشور و افزایش میل مردم به تبدیل دارایی‌های ریالی به دلار شده است.

او بخشی از فشار وارده بر بازار ارز را ناشی از افزایش تقاضای وارداتی می‌داند. حسینی توضیح می‌دهد: «دولت و مجلس برای جلوگیری از کمبود کالا، امکان واردات ۱۰ درصد بیشتر را نسبت به سال گذشته فراهم کردند.» این تصمیم به معنای واردات ۵ تا ۶ میلیارد دلار کالا بدون انتقال ارز است که مستقیماً بر تقاضا اثر می‌گذارد. همچنین صدور مجوز واردات خودرو و کاهش عرضه ارز در بازار نیما، موجب شده بسیاری از کالاها بر مبنای نرخ بازار آزاد قیمت‌گذاری شوند.

حسینی با انتقاد از نحوه مدیریت بازار و نظام تخصیص ارز، به موضوع کالاهای اساسی اشاره می‌کند: «با وجود تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی، نهاده‌های دامی با همان نرخ رسمی در سامانه بازارگاه عرضه شدند، اما قیمت مواد پروتئینی و لبنی تا ۶۰ درصد افزایش پیدا کرده است.» او علت این تناقض را ترکیبی از عدم مدیریت مؤثر و شوک‌های روانی جامعه می‌داند که به نگرانی عمومی و هجوم تقاضای احتیاطی دامن می‌زند.

این عضو اتاق ایران معتقد است دولت در شرایط فعلی ابزار چندانی برای مداخله مؤثر ندارد و تنها گشایش در روابط خارجی می‌تواند تغییر واقعی در مسیر بازار ارز ایجاد کند. او تأکید می‌کند که آغاز مذاکرات یا بهبود تعاملات خارجی، عاملی کلیدی در آرام‌سازی بازار خواهد بود؛ هرچند این موضوع فعلاً با تکذیب همراه شده است.

به گفته حسینی، یکی از مسیرهای کوتاه‌مدت برای ایجاد ثبات، افزایش صادرات نفت و فروش سریع‌تر محموله‌های ذخیره‌شده روی آب است. او تأکید می‌کند که تسهیل صادرات غیرنفتی و رفع موانع پیش روی فعالان اقتصادی نیز می‌تواند درآمدهای ارزی را تقویت کرده و بخشی از فشار فعلی را کاهش دهد.