به گزارش اکونا پرس،

در این آیین، شیر دوشی گله های گوسفندان در مدت 10 روز در کنار درخت 2 هزار و 500 ساله ارس دیباج با حضور شماری از مردم و مسوولان انجام شد.

واژه' امامدر' از کلمه' امام' به معنی امامزاده و از 'در'، به معنی درگاهی برای شروع فصلی جدید است، تشکیل شد.

دامداران این منطقه هرساله هنگام بردن دام‌ها به کوهستان به سمت بارگاه امامزاده محمد دیباج آمده و شیر دوشی سال را با صلوات مکرر بر محمد و آل محمد(ص) آغاز می‌کنند و هر دامدار نیمی از شیر گله خود را بین مردم و مستمندان تقسیم و نیم دیگر را به متولی امامزاده تقدیم می‌کند تا با فروش آن بخشی از هزینه‌های این مکان مقدس تأمین شود.

این آیین پس از 400 سال به خوبی در این منطقه با حضور دامداران و مردم برگزار می شود و هنوز گرد و غبار فراموشی به خود نگرفته است.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دامغان با اشاره به برگزاری این جشنواره در دیباج گفت: این جشنواره با هدف افزایش روحیه شادابی و نشاط در مردم، حفظ، احیاء و معرفی این آیین، جذب گردشگران و معرفی و فروش محصولات صنایع‌دستی منطقه برگزار ‌شد.

معصومه داوودیان اظهار کرد: با توجه به برگزاری جشنواره امامدر در چهار سال گذشته، شهر دیباج در بین گردشگران با این جشنواره شناخته می‌شود و شاهدیم که برگزاری این آیین در توسعه گردشگری منطقه موثر بوده است.

وی شهر دیباج را دارای ظرفیت‌های قابل توجه بسیاری در حوزه گردشگری دانست و خاطرنشان کرد: شهر دیباج یکی از شهرهای زیبا و منطقه گردشگری است که باید با استفاده از این جشنواره و جذب گردشگر،از تمام ظرفیت‌ها برای توسعه، اشتغالزایی و رشد اقتصادی شهر بهره برداری شود.

داوودیان دیباج را جزء اقلیم‌های دارای آب و هوای پاک و مطبوع دانست و گفت: توجه بیشتر به امامزاده محمد دیباج، محوطه‌سازی امامزاده، توجه به منطقه سرچشمه، مرمت منطقه تاریخی چارطاقی، درخت کهنسال دو هزار و 500 ساله منطقه و دیگر مناطق گردشگری از خواسته های اهالی منطقه در حوزه گردشگری است.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دامغان تصریح کرد: گردشگری، زمینه‌ساز توسعه صنایع‌دستی، حمایت از مردم و اقتصاد محلی است که یکی از رویکردهای اصلی سازمان میراث فرهنگی توجه به این امر و توسعه گردشگری رویداد محور است.

شهردار دیباج اجرای آیین سنتی شیردوشان، برگزاری برنامه‌های شاد و متنوع، عرضه صنایع‌دستی و سوغات، معرفی جاذبه‌های منطقه و برگزاری تورهای بازدید از جاذبه‌های گردشگری را از جمله برنامه‌های جنبی این جشنواره برشمرد.

مجتبی سفیدیان اضافه کرد: علاوه بر جشنواره امامدر، در روز 31 خرداد ماه میزبان جشنواره اقوام شمال و شمال شرق کشور بوده است.

شهردار دیباج بیان داشت: روز 31 خردادماه، نخستین جشنواره فرهنگی، ورزشی، آیینی شمال و شمال شرق کشور در شهر دیباج با اجرای بازی های بومی محلی و آواهای سنتی از 10 تیم از استان های کشور در دیباج با حضور پرشور مردم برگزار شد.

ایجاد نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی، محصولات غذایی و سوغات، اجرای مولودی خوانی، برگزاری مسابقه عکاسی و مسابقه بازی‌های بومی محلی، اجرای موسیقی، برپایی 40 غرفه از محصولات صنایع دستی و سوغات دامغان، برگزاری مسابقه غذاهای محلی، دوشیدن شیر گوسفندان در ایام جشنواره و اهدای شیر بین مردم و به خصوص مستمندان، قربانی کردن گوسفندان، تهیه ماست، دوغ، کره، کشک از دیگر برنامه های جشنواره ذکر کرد.

عشایر دیباج بیش از 40 هزار راس گوسفند دارند و در هر دوره از نذورات، 350 کیلوگرم شیر به نیت امامزاده محمد(ع) بین مردم توزیع می کنند.

دیباج یکی از شهرهای شهرستان دامغان در استان سمنان است و این شهر در 55 کیلومتری شمال شهر دامغان قرار دارد.

جشنواره امامدر به شماره 890 در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.

سیدمحمدعلی شمسی پور رییس اتاق فکر دامغان با اشاره به اینکه دامغان، سرزمینی است تاریخی و برخوردار از تمدنی کهن و سرشار از آثار باستانی گفت: دامغان جاذبه‌های تاریخی و دیدنی‌های طبیعی فوق‌العاده و حیرت‌انگیز دارد که از گذشته‌های دور تا به امروز، همواره مورد توجه جمع زیادی از باستان‌شناسان، گردشگران و علاقه‌مندان به بازدید از آثار تاریخی و باستانی قرار دارد.

شمسی پور ادامه داد: آثار تاریخی شهر دامغان از تنوع بسیاری برخوردار است که می توان به چشمه علی( در ۲۵ کیلومتری شمال دامغان که از تفرجگاه‌های شاهان قاجار بود) ، مسجد تاریخانه  (قدیمی‌ترین مسجد ایران) ، مسجد جامع، برج چهل‌دختران، گنبد زنگوله، بازار بزرگ دامغان (، تپه‌حصار، آرامگاه پیرعلمدار، امامزاده جعفر، امامزاده محمد، برج طغرل مهماندوستو ... اشاره کرد.

وی اضافه کرد: سوغات این استان نیز متنوع و شامل انواع صنایع دستی، محصولات کشاورزی و لبنی و نان‌های محلی است.با توجه به شرایط مناسب اقلیمی، انواع مرغوب پسته در این شهرستان برداشت می‌شود. تولید پسته در دامغان، قدمتی بیش از ۷۰۰ سال دارد. مردمان دامغان رسم شیرینی پزی را در خانه های خود از قدیم الایام تا به امروز مخصوصا در آستانه عید نوروز، حفظ کرده اند. شیرینی پزی تبدیل به یکی از آداب این مردم شده است. از بین انواع شیرینی های خانگی، باقلوای دامغان به دلیل شهرپسته بودنش از شهرت برخوردار است.شیرینی های دیگری که در این شهر طبخ می کنند شیرینی نخودی، برنجی،گردویی، نارگیلی و آردی ست که در سینی های کوچک و بزرگی، باهم عرضه می شوند. اگر در ایام مخصوصا تاسوعا و عاشورای حسینی از این شهر گذر کنید با غذای سنتی این شهر یعنی مانی پلو، شیرین پلو، فسنجان و آش رشته های معروف آن آشنا می شوید. دامغانی ها در شب عید نوروز ، به جای سبزی پلو ماهی متعارف این شب، رشته پلو یا همان مانی پلو را می پزند و با این نیت که در سال جدید، رشته کار دستشان بیاید و رشته امور بر وفق مراد پیش برود، آن را می خورند. اگر در روزهای خاص، مسافر این شهر نیستید، از این بازار زیبا، رشته و کشمش بخرید و خودتان غذای سنتی این شهر را بپزید.

همچنین انواع صنایع دستی و سوغاتی هایی که می توانید از دامغان به عنوان یادگاری به همراه خود بیاورید: قالی، گلیم، کارهای دستی، انواع قلمکاری، انواع سفال، سرامیک و انواع دستبافته هایی که می توانید از فروشگاه های سطح شهر تهیه کنید.