به گزارش اکونا پرس،

نشریه آمریکایی نیویورکر، در گزارشی از جزئیات جدیدی از استعفای سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان، در عربستان پرده برداشت.

نیویورکر در گزارش خود نوشته است: پس از سفر «جارد کوشنر»، داماد ترامپ به عربستان و دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، سعد حریری به ریاض فراخوانده شد. حریری در حالی تماس ولیعهد سعودی را دریافت کرد که بر سر میز ناهار با وزیر فرانسوی بود؛ اما وی در جایگاهی نبود که بتواند تماس محمد بن سلمان را نادیده بگیرد. حریری یک شهروند سعودی بود و شرکت عمرانی وی، که بدهی بالایی داشت، پروژه های چندین میلیون دلاری در عربستان سعودی در دست داشت.

 پس از آغاز تجاوز عربستان سعودی به یمن در سال 2015 تنش‌ها میان ریاض و بیروت شدیدتر شد. ریاض می‌گوید ایران و حزب‌الله از شیعیان یمن در برابر تجاوزگری‌های عربستان حمایت می‌کنند.

علاوه بر این، جایگاه حزب الله در لبنان یکی دیگر از مواردی است که منجر به افزایش خشم ولیعهد سعودی از این کشور خاورمیانه‌ای شده بود. در حال حاضر، حزب‌الله لبنان قدرتمندترین حزب سیاسی در این کشور و برترین قوای نظامی لبنان به شمار می‌رود که از محبوبیت زیادی برخوردار است. در واقع سعودی‌ها امیدوار بودند حریری بتواند با حزب‌الله مقابله کند. وی سیاستمداری سنی مذهب بود که حمایت‌های عربستان سعودی را داشت.

در ادامه این مطلب آمده است: با این حال، وی نمی‌توانست با حزب الله مقابله کند. خشم محمد بن سلمان از حریری زمانی شعله کشید که یمنی‌ها موشک‌های خود را به سمت ریاض پرتاب کردند. همزمان با این واقعه، «علی اکبر ولایتی» یکی از مقامات ایرانی به لبنان رفت و با حریری دیدار و گفتگو کرد. زمانی که خبر دیدار حریری با این مقام ایرانی به گوش ولیعهد سعودی رسید، به شدت برآشفت و احساس کرد باید کاری انجام دهد.

نیویورکر در ادامه نوشت: زمانی که حریری به ریاض فراخوانده شد، انتظار استقبالی گرم از سوی خاندان سلطنتی آل سعود را داشت. اما بر خلاف تصورش، وقتی به ریاض رسید توسط پلیس به بازداشتگاه برده شد. سعد حریری برای ۱۱ ساعت در بازداشت سعودی‌ها بود و آنها در حالی که او را روی یک صندلی نشانده بودند، مرتبا به صورت او سیلی می‌زدند.

در نهایت، حریری در یک ویدئوی عجیب که از تلویزیون رسمی عربستان سعودی پخش شد در حالی که گیج و خسته بود به اجبار، نامه استعفای خود را قرائت کرد و در اظهاراتی پوچ مدعی شد به دلیل توطئه ایران برای قتل وی از لبنان گریخته است. حریری که همواره در سخنانش مواضع ملایمی اتخاذ می‌کرد در اظهاراتی گزاف مدعی شد: «باید دست ایران در منطقه کوتاه شود.» همین اظهارات نشان داد وی تنها استعفانامه‌ای که سعودی‌ها نوشته بودند را از رو می‌خواند و کنار کشیدن وی از قدرت از سر اجبار عربستان بود. این سخنان مردم لبنان را متقاعد کرد که وی نوشته‌ای را می‌خواند که افراد دیگری آن را نوشته‌اند.

محمد بن سلمان قصد داشت پس از برکناری سعد حریری برادر وی را به عنوان نخست‌وزیر بعدی لبنان روی کار آورد. یکی از مقامات ارشد آمریکایی حاضر در خاورمیانه در این خصوص اظهار کرد: «این احمقانه‌ترین توطئه‌ای بود که تاکنون دیده بودم.» با این حال، نشانه‌هایی از هماهنگی ولیعهد سعودی با دولت ترامپ در انجام چنین اقدامی وجود داشت. یک مقام ارشد اطلاعاتی سابق کاخ سفید در این خصوص اظهار کرد محمد بن سلمان برای عزل حریری از کاخ سفید چراغ سبز دریافت کرده بود.

پس از اینکه مسجل شد حریری در بازداشت سعودی‌ها است، کشورهای غربی سعی کردند محمد بن سلمان را برای آزادی وی متقاعد کنند. مکرون پس از دیدار با ولیعهد سعودی از وی خواست نخست‌وزیر لبنان را از بازداشت آزاد کند. یک دیپلمات غربی در خصوص مکالمات مکرون و ولیعهد سعودی گفت محمد بن سلمان اظهارات خود را با  تهدید فرانسه به قطع معاملات تجاری با این کشور در صورت تداوم روابط تجاری پاریس و تهران آغاز کرد.

در نهایت طرح عربستان سعودی برای برکناری سعد حریری زمانی به شکست انجامید که وی به بیروت بازگشت و با اعتراضات گسترده تمامی احزاب سیاسی لبنان علیه بازداشت وی در عربستان مواجه شد. یکی از سران ارشد حزب‌الله نیز اظهار کرد: «تمام کشور در حمایت از حریری متحد است.» وی پس از حمایت‌های گسترده داخلی و اعتراضات وسیع نسبت به مداخلات عربستان در امور داخلی لبنان در سمت خود باقی ماند.