امروز دو سال از شروع اقدامات پاسخ نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان در سال 2020 جهت جلوگیری از تخریبات نظامی بعدی نیروهای مسلح جمهوری ارمنستان سپری شده است.

این اقدامات که آغازگر جنگ 44 روزه وطن بود، با هدف جلوگیری از تجاوز نظامی بعدی ارمنستان و تامین امنیت مردم غیر نظامی در چارچوب حق دفاع از خود ضمن رعایت کامل حقوق بشردوستانه بین المللی انجام گرفت.

جنگ وطن به تجاوز متداوم قریب به سی سال ارمنستان بر علیه آذربایجان خاتمه داد، تمامیت ارضی آذربایجان را تامین کرد و حقوق بنیادین نزدیک به یک میلیون آذربایجانی را احیا نمود. آذربایجان به تنهایی اجرای قطعنامه های مربوطه شورای امنیت سازمان ملل متحد مورخ سال 1993 را تامین نمود.

پیروزی که تحت رهبری جناب آقای الهام علی اف رئیس جمهور جمهوری آذربایجان و فرمانده کل نیروهای مسلح، در نتیجه رشادت ارتش جمهوری آذربایجان کسب نمودیم دوران جدید تاریخ جمهوری آذربایجان را گشود و عدالت بین المللی را برقرار نمود.

خاتمه دادن به اشغال سرزمین های آذربایجان، فعالیت های غیرقانونی گسترده ای را که از طرف ارمنستان طی دهه ها در این اراضی انجام می گرفت را آشکار نمود. مین گذاری انبوه اراضی آذربایجان، نابودی و تصاحب هدفمند میراث تاریخی، فرهنگی و دینی آذربایجان، غارت نمودن منابع طبیعی، تخریب کامل زیرساخت ها و سایر دلایل آشکار در خصوص نقض سایر حقوق بین المللی به اطلاع جامعه بین المللی رسانیده شد. آذربایجان جهت  پاسخگو بودن ارمنستان در قبال تعهدات بین المللی همچنین، نقض حقوق بین المللی بشردوستانه و حقوق بشر به دادگاه حقوق بشر اروپا و دیوان بین المللی دادگستری درخواست هایی را عنوان نمود. دیوان بین المللی دادگستری بر اساس دادخواست های ارائه شده توسط آذربایجان در تاریخ 7 دسامبر سال 2021 به اتفاق آرا تصمیم در خصوص اقدامات موقتی علیه ارمنستان را اتخاذ نمود.

در طی دو سال گذشته، آذربایجان در اراضی از اشغال آزاد گردیده خود امور بازسازی و مرمت در مقیاس وسیع  من جمله، اجرای پروژه های عظیم زیرساختی را به اجرا می رساند، اقداماتی هدفمند جهت تضمین بازگشت امن قریب به یک میلیون مهاجر اجباری آذربایجانی به خانه های خود و احیای زندگی در این سرزمین ها انجام می دهد. مطابق با بیانیه سه جانبه مورخ 10 نوامبر سال 2020 اقداماتی را برای دستیابی به صلح و ثبات پایدار در منطقه به کار می گیرد.

برعکس، ارمنستان با نشان دادن موضع ریوانشیسم به تعهداتی که بر عهده گرفته است به طور کامل عمل نمی نماید، هنوز هم با خارج نکردن باقی مانده یگان های مسلح خود از منطقه و با مین گذاری های جدید در اراضی تهدید جدی برای امنیت ایجاد می کند، می توان گفت برای گشایش ارتباطات در منطقه هیچ اقدام عملی انجام نمی دهد، به تخریبات نظامی خود ادامه می دهد و بدین ترتیب به تلاش های عادی سازی پس از مناقشه خلل وارد می آورد.

آذربایجان مبتکر عادی سازی مناسبات با ارمنستان بر اساس رعایت مجد اصول حقوق بین المللی علی الخصوص حق حاکمیت، تمامیت ارضی و مصونیت مرزهای بین المللی می باشد. ما در راستای برقراری صلح، ثبات و رفاه در منطقه، ارمنستان را به احترام قائل شدن به اصول بنیادین و عمل به تعهدات بین المللی فرا می خوانیم. ارمنستان در نهایت باید به تقلید در مذاکرات پایان دهد و گام های واقعی و سازنده بردارد. برای توسعه منطقه در شرایط صلح هیچ گزینه دیگری وجود ندارد.

با حکم رئیس جمهور جمهوری آذربایجان در تاریخ 27 سپتامبر که به عنوان روز یادبود در کشورمان گرامی داشته     می شود یاد و خاطره عزیز تمامی شهدایمان را که در راه استقلال، حق حاکمیت و تمامیت ارضی آذربایجان از جان خود گذشته اند را با احترام فائقه خاطر نشان می نماییم.